(Abajo versión en catalán)
“El negro no entra” fue la respuesta del agente de Seguridad privada de la discoteca antes de ocasionarle importantes lesiones. La condena, una de las primeras del Estado, puede generar jurisprudencia para la lucha contra en este tipo de delitos de odio.
La mañana del 3 de Junio de 2012, dos jóvenes se disponen a entrar en una discoteca de Mansou; en el control de la puerta, uno de ellos, consigue la entrada, mientras que al segundo se le impide bajo la advertencia “el negro no entra”. Además de negar su entrada esta persona recibe una agresión fruto de la cual acaba inconsciente.
Estos son algunos de los hechos probados y reconocidos por el acusado y el denunciante, cerrándose con un acuerdo entre las partes y la Fiscalía. La sentencia, condena al agente de Seguridad a un año de inhabilitación profesional por un delito recogido en el artículo 512 del código penal (denegación discriminatoria de prestación privada), al pago de una multa por un delito de lesiones y al pago 5000 € en concepto de responsabilidad civil, daños morales y secuelas. .
Es un tipo de discriminación frecuente pero poco denunciada
La discriminación racista en el acceso a locales de ocio es un hecho denunciado repetidamente por SOS Racismo. Supone una vulneración de derechos y es contrario a las libertades individuales garantizadas en el Estado. Una recopilación de casos de este tipo, vienen recogidos en el testing realizado por la Federación y que está disponible en esta web.
“Estos casos solo son la punta del iceberg” avisa Alicia Rodríguez -responsable del Servicio de Atención y denuncias de SOS Racisme- “Muchas persones no sabes que están siendo víctimas de un comportamiento discriminatorio y que lo pueden denunciar; directamente prefieren pasar página y dejar de ir a esos locales”. De hecho según el informe l’Estat del Racisme a Catalunya, del total de casos recogidos en Catalunya por el Servicio en 2015, un 12% están relacionados con este tipo de comportamientos potencialmente delictivos, aunque solo el 18% presenta finalmente la denuncia.
Recientemente la Síndica de Greuges de Barcelona [http://www.sosracisme.org/newsletter/noticia-denunciem-buit-legal-en-la-denuncia-del-dret-dadmissio-racista] denunciaba públicamente que el Ayuntamiento de Barcelona se había inhibido en una denuncia de este tipo. La denuncia, interpuesta por un vecino de Barcelona en 2014, ha ido de administración en administración sin obtener respuesta hasta la fecha dado que “la administración competente, no dispone de mecanismos para actuar”.
Por todo ello, desde SOS Racisme aplauden esta sentencia ya que “La denuncia de estas discriminaciones no sólo permite detectar las prácticas discriminatorias que se llevan a cabo, sino para visibilizar que son delito y que son un primer paso para frenarlas y eliminarlas”.
«El negro no entra» va ser la resposta de l’agent de seguretat privada de la discoteca abans de colpejar el noi, ocasionant-li importants lesions. La condemna pot generar jurisprudència en aquesta tipologia de delictes d’odi, sent una de les primeres condemnes per discriminació en accés a locals d’oci a Catalunya i l’Estat espanyol.
Barcelona, 4 d’octubre 2016.- La matinada del 3 de juny del 2012, dos nois es disposaven a entrar a una discoteca del Masnou. Al control de la porta, van barrar el pas al noi negre. El seu company va accedir al local per aconseguir que deixessin entrar el seu amic. Tot i el vist-i-plau del responsable, l’agent de seguretat es va negar. «El negro no entra», va etzibar. I davant la queixa dels nois, va colpejar fortament el noi negre. Del cop de puny que li va donar a la cara, el noi va perdre el coneixement, va trencar-li dues dents i van haver de donar-li punts al nas i el llavi.
Aquests són els fets provats i reconeguts per l’acusat i el denunciant. El cas s’ha tancat amb un acord entre les dues parts i la Fiscalia, que ha donat suport a l’acusació, representada per Josep Granados, advocat de SOS Racisme Catalunya. La sentència condemna l’agent de seguretat a un any de inhabilitació professional, pel delicte de denegació discriminatòria de prestació privada (recollit a l’article 512 del Codi Penal), sis mesos de multa amb una quota de 8 euros diaris, pel delicte de lesions (recollit a l’article 147.1 del C.P.) i més de 5,000 euros en concepte de responsabilitat civil pels danys morals i les seqüeles de les lesions físiques.
Aquest és un dels pocs casos on es dóna l’aplicació de l’article 512 del Codi Penal, que recull el delicte de denegació discriminatòria de la prestació d’un servei privat. Fa unes setmanes coneixíem un cas a Albacete, on es condemnà a l’agent de seguretat privada i el propietari de la discoteca per denegar l’accés a dos nois negres el 2011. [http://www.periodicoclm.es/articulo/albacete/duenho-discoteca-albacete-condenado-prohibir-pasar-jovenes-ser-negros/20160921121346005724.html] Des de SOS Racisme Catalunya, aquesta és la primera condemna en més de 20 anys d’experiència en atenció a les víctimes de racisme. Esperem que generi jurisprudència, i que ajudi a les víctimes i les entitats de drets humans a avançar des de l’àmbit jurídic en la lluita contra la discriminació racista.
Una discriminació freqüent i poc denunciada
La discriminació racista en l’accés a locals d’oci és un fet denunciat repetidament per SOS Racisme. Suposa una vulneració als drets i un perjudici a les llibertats individuals. Hem recollit situacions similars a les succeïdes en aquest cas, en denuncies rebudes al Servei d’Atenció i Denúncies (SAiD) de l’entitat, i als «testings» -accions organitzades per detectar les discriminacions- que hem realitzat a nivell català i estatal.
«Aquests casos són només la punta de l’iceberg», explica Alícia Rodríguez, la responsable del servei, «moltes persones no saben que els estan vulnerant un dret i que ho poden denunciar, o, directament, prefereixen passar pàgina i deixar d’anar als locals que les discriminen». De fet, segons recull el darrer informe de l’Estat del Racisme a Catalunya, del total de casos de discriminació racista rebuts pel SAiD el 2015 (137 demandes), un 12% estan relacionats amb les discriminacions a serveis privats, on s’inseririen els casos de dret d’admissió a locals d’oci. Però d’aquestes, un 82% de les víctimes decideixen no tirar endavant la denúncia, per motius diversos.
La denúncia d’aquestes discriminacions no només permet detectar les pràctiques discriminatòries que es duen a terme, si no que són un primer pas per frenar-les i eliminar-les, segons explica Rodríguez.
Buit legal
Recentment la Síndica de Greuges de Barcelona [http://www.sosracisme.org/newsletter/noticia-denunciem-buit-legal-en-la-denuncia-del-dret-dadmissio-racista] denunciava públicament que l’Ajuntament de Barcelona s’havia inhibit en una denuncia de discriminació en l’accés a un reconegut local de la ciutat. La denúncia interposada pel veí de Barcelona el 2014 i que s’està gestionant per la via administrativa, ha arribat a un atzucac. Ha passat d’una administració a una altra per quedar sens resposta, doncs l’Ajuntament de Barcelona, sent l’administració competent, no disposa del mecanisme oportú per actuar.
El de Barcelona, és un exemple de les traves legals i administratives existents per eradicar aquesta pràctica discriminatòria.