Desde 1995, construyendo una sociedad diversa y antirracista

Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Desde 1995, construyendo una sociedad diversa y antirracista

Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.
Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

#RELATOSREALES: La lucha judicial para salvar la salud – La lluita judicial per salvar la salut

(ES-CAT)  Con la aprobación del Decreto Ley, muchas personas migradas vieron denegado el acceso a la sanidad pública y en algunos casos, incluso, perdieron el derecho que ya habían adquirido. Este fue el caso del señor Grau, que tuvo que iniciar una batalla judicial y burocrática a la vez que luchaba contra una enfermedad grave. Un caso real atendido por el SAiD. –  Amb l’aprovació del Decret Llei, moltes persones migrades van veure denegat l’accés a la sanitat pública i en alguns casos, fins i tot, van perdre el dret que ja havien adquirit. Aquest va ser el cas del senyor Grau, que va haver d’iniciar una batalla judicial i burocràtica a la vegad que lluitava contra una malaltia greu. Un cas real, atés pel SAiD.

 

 

[wc_row]

[wc_column size=»one-half» position=»first»]

-Señor Grau, tiene un glaucoma en el ojo, deberá seguir el tratamiento que hemos iniciado hoy para recuperar la visión -dijo la doctora Llevet.

A sus 70 años, el Sr. Grau se sentía abatido por la vida que había llevado en Marruecos. por suerte,  hacía seis meses que él y su esposa habían podido venir a Barcelona y reencontrarse con su hija, Rita. Después de hacer mucho papeleo y de un complicado proceso de reagrupación familiar, tenían permiso de residencia por ser familiares de residente comunitaria.

-Hasta la próxima, Señor Grau, nos vemos el próximo 10 de mayo a las 11.

Habían ido corriendo al CAP de Villa Olímpica, muy cerca de la casa de Rita, porque al despertarse de la siesta había notado que no veía de un ojo. Desde allí les habían derivado de urgencia al Hospital de la Esperanza, donde después de horas de espera, la doctora Llevet va atenderle amablemente. Sin embargo, una semana antes de la siguiente cita, la doctora Llevet le llamó:

-Lo siento señor Grau, pero no deberíamos haber empezado el tratamiento. Su tarjeta sanitaria es de nivel 1, nivel básico, y no tiene acceso a pruebas y médicos especialistas.

Y así era. Con la aprobación del Real Decreto Ley 16/2012, le habían quitado la cobertura sanitaria pública, ya que, aparentemente, no entraba en ninguno de los supuestos para ser reconocido como asegurado o como beneficiario. Y según la normativa catalana, como aún no llevaba un año empadronado, sólo tenía derecho a la atención primaria y a la atención urgente.

La situación se le complicó cuando, dos meses más tarde, tuvo que volver a urgencias por una mancha que le había salido en el brazo. En esta ocasión, fue en el Hospital del Mar:

-Le hemos detectado un pigmento maligno en la piel, señor Grau. La tendremos que intervenir de urgencias y después tendrá que seguir un tratamiento.

Al señor Grau se le puso la piel de gallina. La operación en sí no le preocupaba, pero sabía que luego no podría acceder al tratamiento, porque se consideraría atención especializada, y no tenía acceso a ella.

Su hija, Rita, buscó apoyo el Servicio de Atención y Denuncia (SAID) de SOS Racisme ya que entendíamos que era un caso claro de denegación del derecho a la salud por motivación racista. Con la ayuda de una de las abogadas de la plataforma PasuCAT, iniciamos un litigio estratégico.

Lo primero que hiciemos mediente varias reuniones, fue tratar de que, aunque fuera de manera excepcional, el CatSalut brindara asistencia sanitaria al señor Grau. Y lo conseguimos, y aunque el S. Grau estuvo unos meses sin tratamiento, se recuperó.

SOS Racisme escribió cartas a la directora provincial del INSS y al CatSalut, para averiguar cuál era su posicionamiento oficial ante el caso del Sr. Grau. Después, llevó el caso al juzgado de lo social número 12 de Barcelona.

Rascando el reglamento que desarrolla el RDL 16/12, la abogada de la PasuCAT averiguó que las personas que no fueran acreditadas como aseguradas o beneficiarias pero que cumplieran 3 requisitos concretos podían reclamar la asistencia sanitaria pública. Los requisitos son tener permiso de residencia, disponer de ingresos inferiores a 100.000 euros y no tener otra cobertura sanitaria obligatoria.

El señor Grau los cumplía todos, así que el juzgado de lo social nos dio la razón en nuestro planteamiento.  Y aunque el INSS recurrió las sentencias pero el Tribunal Superior de Justicia (TSJ) la ratificó y se logró la cobertura sanitaria.

Meses después, por desgracia, se repitió el mismo litigio estratégico con otros seis casos similares y en todos se logró la cobertura sanitaria. En cierto modo, la sentencia inicialmente asentó un precedente; aunque las sentencias dependian en muchos casos de la la ideología del juez.

Pero el INSS no iba a quedarse de brazos cruzados. Comenzó a informar a Extranjería de todas aquellas personas que iniciaban los trámites para recuperar su cobertura sanitaria.

Automáticamente, Extranjería abría un expediente de revisión de la situación administrativa de esa persona. Al descubrir que la mayoría de personas no pagaban un seguro médico privado, a la que estaban obligadas a partir del Decreto Ley, se iniciaba un proceso de extinción de la autorización de residencia.

Ante el miedo de perder los papeles, muchas personas extranjeras optaban por hacerse un seguro privado o pagar la misma sanidad «pública» española. Sólo aquellas personas que sentían que no tenían nada que perder , se arriesgaban a iniciar procesos judiciales.

Seis años después de la aprobación del Decreto Ley y de las normativas autonómicas para cubrir la atención a las personas sin cobertura, se siguen dando situaciones de vulneración de derechos que hay que atender y denunciar, para que ninguna persona quede sin asistencia sanitaria pública.

 

[/wc_column]

[wc_column size=»one-half» position=»last»]

-Senyor Grau, té un glaucoma a l’ull, haurà de seguir el tractament que hem iniciat avui per recuperar-ne la visió -va dir-li la doctora Llevet.

Als seus 70 anys, el Sr. Grau se sentia abatut per la vida que havia portat al Marroc. Però afortunadament, feia sis mesos que ell i la seva dona havien pogut venir a Barcelona i retrobar-se amb la seva filla, la Rita. Després de fer molta paperassa i d’un complicat procés de reagrupació familiar, tenien permís de residència per ser familiars d’una resident comunitària.

Fins a la propera, Senyor Grau, ens veiem el pròxim 10 de maig a les 11.

Havien anat corrents al CAP de Vila Olímpica, molt a prop de casa la Rita, perquè en despertar-se de la migdiada havia notat que no s’hi veia d’un ull. Allà els havien derivat d’urgència a l’Hospital de l’Esperança, on després d’hores d’espera, la doctora Llevet va atendre’l amablement. Tot i això, una setmana abans de la següent cita, la doctora Llevet va trucar-lo:

-Ho sento senyor Grau, però no hauríem d’haver començat el tractament. La seva targeta sanitària és de nivell 1, nivell bàsic, i no té accés a proves i metges especialistes.

Així era. Amb l’aprovació del Reial Decret Llei 16/2012, li havien tret la cobertura sanitària pública en l’àmbit espanyol, ja que, aparentment, no entrava en cap dels supòsits per ser reconegut ni com a assegurat ni com a beneficiari. I segons la normativa catalana, com encara no portava un any empadronat, només tenia dret a l’atenció primària i l’atenció urgent.

La situació se li va complicar quan, dos mesos més tard, va haver de tornar a urgències per una taca que li havia sortit a la pell del braç. En aquesta ocasió, va anar a l’Hospital del Mar:

-Li hem detectat un pigment maligne a la pell, senyor Grau. L’haurem d’intervenir d’urgències i després haurà de seguir un tractament.

Al senyor Grau se li va posar la pell de gallina. L’operació en si no el preocupava, però sabia que després no podria accedir al tractament, perquè es consideraria atenció especialitzada, a la qual no tenia accés.

La seva filla, la Rita, va decidir buscar suport al Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) de SOS Racisme. L’entitat entenia que era un cas clar de denegació del dret a la salut per motivació racista. Amb l’ajuda d’una de les advocades de la plataforma PasuCAT, van iniciar un litigi estratègic.

El primer que van fer va ser incidir per assegurar-se que, encara que fos de manera excepcional, el CatSalut brindés assistència sanitària al senyor Grau. Van aconseguir-ho i, malgrat estar uns mesos sense tractament, el Sr. Grau es va recuperar.

SOS Racisme va escriure cartes a la directora provincial de l’INSS i al CatSalut, per esbrinar quin era el seu posicionament oficial davant el cas del Sr. Grau. Després, va portar el cas al jutjat del social número 12 de Barcelona.

Gratant el reglament que desenvolupa el Decret Llei, l’advocada de la PasuCAT va esbrinar que les persones que no fossin acreditades com assegurades o beneficiàries però que complissin 3 requisits concrets podien reclamar l’assistència sanitària pública. Els requisits són tenir permís de residència, disposar d’ingressos inferiors a 100.000 euros i no tenir una altra cobertura sanitària obligatòria.

El senyor Grau els complia tots, així que el jutjat del social va donar-los la raó. L’INSS va recórrer les sentències però el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) les va ratificar i es va aconseguir la cobertura sanitària.

Més endavant, es va repetir el mateix litigi estratègic amb uns altres sis casos semblants i en tots es va aconseguir la cobertura sanitària. En certa manera, la sentència va assentar un precedent; tot i que la ideologia del jutge en determinava el resultat.

Però l’INSS no va quedar-se de braços plegats. Va començar a informar a Estrangeria de totes aquelles persones que iniciaven els tràmits per recuperar la seva cobertura sanitària.

Automàticament, Estrangeria obria un expedient de revisió de la situació administrativa d’aquella persona. En descobrir que la majoria de persones no pagaven una assegurança mèdica privada, a la qual estaven obligades a partir de la implementació del Decret Llei, s’iniciava un procés d’extinció de l’autorització de residència.

Davant la por de perdre els papers, moltes persones estrangeres optaven per fer-se una assegurança privada o pagar la mateixa sanitat “pública” espanyola. Només aquelles persones que sentien que no tenien res a perdre s’arriscaven a iniciar processos judicials.

Sis anys després de l’aprovació del Decret Llei i de les normatives autonòmiques per cobrir l’atenció a les persones sense cobertura, encara es donen situacions de vulneració de drets que cal atendre i denunciar perquè cap persona quedi sense assistència sanitària pública.

 

[/wc_column]

[/wc_row]


 

*Este texto forma parte de #RelatosReales, una iniciativa de SOS Racismo que la Directa acoge en su edición de papel. Su objetivo es informar y sensibilizar a través de la difusión de casos reales atendidos por el Servicio de Atención y Denuncias de SOS Racismo Cataluña. Se utilizan nombres falsos para mantener el anonimato de la persona agredida, pero es el único dato ficticio. Todos los hechos que se narran -por desgracia- son reales.

*Aquest text forma part de #RelatsReals, una iniciativa de SOS Racisme que la Directa acull en la seva edició de paper. El seu objectiu és informar i sensibilitzar a través de la difusió de casos atesos pel Servei d’Atenció i Denúncies de SOS Racisme Catalunya. S’utilitzen noms falsos per mantenir l’anonimat de la persona agredida, però és l’única dada fictícia. Tots els fets que s’hi narren són reals.

Te puede interesar:

Si has sido víctima, has presenciado un acto racista o estás interesada/o en nuestro trabajo, este es el espacio para que nos cuentes.