(ES/CAT) Hace unos meses Meritxell, compañera y activista de la campaña # AixòésRacisme, escribía esta reflexión sobre la serie de ficción «Merlí» de TV3. Una reflexión muy cercana a la del periodista Carles Solà, director del programa «Todo un Mundo» de la misma casa, y miembro de la Mesa para la Diversidad en el Audiovisual del CAC, y que hoy leemos en Media.cat: «Hasta cuando tendremos que esperar para ver un cocinero o un camarero de origen marroquí en la Riera, un policía de origen senegalés en Noche y Día o un estudiante de filosfia negro en la clase de Merlín compartiendo protagonismo con los actores con papeles relevantes? «.
Fa uns mesos Meritxell, companya i activista de la campanya #AixòésRacisme, escrivia aquesta reflexió sobre la sèrie de ficció “Merlí” de TV3. Una reflexió molt propera a la del periodista Carles Solà, director del programa “Tot un Món” de la mateixa casa, i membre de la Mesa per la Diversitat a l’Audiovisual del CAC, i que avui llegim a Media.cat: “Fins quan haurem d’esperar per veure un cuiner o un cambrer d’origen marroquí a La Riera, un policia d’origen senegalès a Nit i Dia o un estudiant de filosfia negre a la classe de Merlí compartint protagonisme amb els actors amb papers rellevants?”.
[wc_row]
[wc_column size=»one-half» position=»first»]
En la emisión de Merlí del año 2015 reiteradas veces había denunciado a TV3 que en las aulas de la serie televisiva no se reflejaba la variabilidad de fenotipos existentes en Cataluña, un agravio que se debía modificar para no caer en discriminaciones.
Desgraciadamente la solución propuesta es del todo racista: chicas y chicos de fenotipos no blancos haciendo de escenografía muda.
Lo sorprendente es que un programa de máxima audiencia en el panorama catalán y dirigido a un público adolescente sea excluyente. El racismo surge con más fuerza como una evidencia cuando además pretende dar ciertas dosis de lógica sobre las libertades y los derechos sociales.
En este punto deberíamos preguntarnos si es que la filosofía estructurada desde un mundo particular y ordenado por el hombre blanco – que no mujer blanca, ni esclavos -, es una referencia para un público que ya no sólo es adolescente, es hiper-diverso en toda la complejidad que conlleva.
Las intenciones eran buenas, pero la deriva y la efectividad ha terminado por ser del todo contraria.
El mundo en el que nos enfrentamos pide argumentos intensos y sintéticos. Más culturalistas, más desde el trabajo de campo y más desde la acción.
No me creo una televisión que no da voz a todo el mundo y no demuestra la realidad existente. No nos creemos el personaje de Merlín ni al que representa!
Meritxell Virgilio
Leer “Merlí: quan la ficció no reflecteix la diversitat” de Carles Solà en Media.cat
[/wc_column]
[wc_column size=»one-half» position=»last»]
En l’emissió de Merlí de l’any 2015 reiterades vegades s’havia denunciat a TV3 que a les aules de la serie televisiva no es reflectia la variabilitat de fenotips existents a Catalunya, un greuge que s’havia de modificar per no caure en discriminacions.
Malauradament la sol.lució proposada és del tot racista: noies i nois de fenotips no blancs fent d’escenografia muda.
El sorprenent és que un programa de màxima audiència en el panorama català i dirigit a un públic adolescent sigui excloent. El racisme sorgeix amb més força com una evidència quan a més pretén donar certes dosis de lògica sobre les llibertats i els drets socials.
En aquest punt ens hauríem de preguntar si és que la filosofia estructurada des d’un món particular i ordenat per l’home blanc – que no dona blanca, ni esclaus -, és una referència per un públic que ja no només és adolescent, és hiper-divers en tota la complexitat que comporta.
Les intencions eren bones, però la deriva i l’efectivitat ha acabat per ser del tot contrària.
El món en el que ens enfrontem demana arguments intensos i sintètics. Més culturalistes, més des del treball de camp i més des de l’acció.
No em crec una televisió que no dóna veu a tothom i no demostra la realitat existent. No ens creiem al personatge d’en Merlí ni al que representa!
Meritxell Virgili
Llegiu també l’article “Merlí: quan la ficció no reflecteix la diversitat” de Carles Solà a Media.cat
[/wc_column]
[/wc_row]
Este artículo, ha sido posible gracias al apoyo del Ministerio de Empleo y Seguridad Social y El Fondo Europeo para el asilo, migraciones e integración (FAMI)