(ES/CAT)
Más de una treintena de entidad catalanas (entre las que está SOS Racisme Catalunya) impulsan esta plataforma, con el objetivo de conseguir el derecho a voto universal, ligado a la residencia y no a la nacionalidad. Més d’una trentena d’entitat catalanes (entre les que està SOS Racisme Catalunya) impulsen aquesta plataforma, amb l’objectiu d’aconseguir el dret a vot universal, lligat a la residència i no a la nacionalitat.
«Hay que revertir esta situación de vulneración de derechos. Es una cuestión de salud democrática», defienden los promotores de la iniciativa social. «Cal revertir una situació de vulneració de drets. És una qüestió de salut democràtica», defensen els promotors de la iniciativa social.
Entre el 13 y el 15% de la ciudadanía catalana mayor de 18 años no tiene derecho a voto. Entre el 13 i el 15% de la ciutadania catalana major de 18 anys no té dret a vot.
[wc_row]
[wc_column size=»one-half» position=»first»]
Sylviane Dahan hace 30 años que vive en Cataluña pero nació en Francia. Hace más de 15 años que es responsable de Derechos Civiles y Mujer de la FAVB y siempre ha estado ligada a la lucha sindical. Sólo puede votar en las elecciones municipales.
Paula Rossi hace 2 años que vive en Barcelona. Vino desde Argentina para estudiar pero escogió la ciudad para continuar su proyecto de vida. Actualmente estudia un posgrado y milita en diversos movimientos sociales. No puede votar.
Edoardo Bazzaco llegó a Cataluña en 2003. Él nació en Milán pero su hija hace 3 años que nació en Barcelona. Milita en la defensa de los derechos humanos a nivel local e internacional y forma parte del Consejo de SOS Racismo Cataluña. Como Sylviane, no puede votar ni en las elecciones autonómicas ni en las estatales.
Las tres personas que han participado hoy en la presentación de la plataforma “Vot x tothom” son de diferentes nacionalidades; algunas viven desde hace décadas y otros hace sólo unos años. No obstante, todas coinciden en que están implicadas en las luchas sociales y participan en la transformación de la sociedad catalana. No obstante, en las próximas elecciones autonómicas, ninguna de ellas podrá votar.
Como ellas hay más de 800.000 personas -se calcula que entre un 13 y un 15% de la sociedad catalana- que no tienen reconocido el derecho a voto. «No se pide Permiso para ser Sujeto político. El hecho de vivir, relacionarse … el hecho de ser persona implica ser sujeto político» explicó Paula Rossi durante la rueda de prensa. Desgraciadamente, el derecho a voto está vinculado a la nacionalidad con una sola excepción: las personas con nacionalidad europea y aquellas provenientes de países con acuerdo de reciprocidad, pero que sólo pueden votar en las elecciones locales y/o europeas.
Para conseguir el voto universal ligado a la residencia, objetivo de la plataforma, es necesaria la modificación del artículo 13 de la Constitución Española y asegurar que todos los ayuntamientos cumplen con la obligación de empadronar a todas las personas residentes. Y para hacerlo posible, es necesario un amplio apoyo social. De ahí llaman a firmar el manifiesto, disponible en la página web que se estrena hoy: votxtothom.wordpress.com, e impulsarán una campaña de sensibilización y comunicación.
«Somos ciudadanos como tú. Quiero los mismos derechos que la gente que vive a mi lado» manifestaba Sylviane Dahan, que ha explicado como el hecho de no poder votar «da la sensación de no existir, de no poder aportar mi opinión . Es vivir sin tener ninguna consecuencia «.
Edo Bazzaco ha recordado que aunque estas iniciativas nacieron a principios de los años noventa «En materia de derechos políticos, estamos igual que entonces, aunque la situación política y la realidad ciudadana haya cambiado».
«No es una cuestión de integración. Es justicia y calidad democrática. Es revertir una situación de vulneración de derechos» han dejado claro los representantes de una plataforma, que agrupa a una treintena de entidades sociales muy diversas como Unitat contra el Feixism, Stop Mare Mortum, Tanquem els CIE , Agave Raíces de Tortosa, Apropem-nos, el l’Institut de Drets Humans de Catalanya, Irídia, Musulmans contra la Islamofòbia, Espacio Inmigrante, el Consell de Joventut de Barcelona o la CONFAVC entre muchos otros.
Algunos datos:
- La Constitución Española de 1978 reserva el ejercicio de voto a las personas españolas en su artículo 13,2 y no menciona las personas extranjeras.
- La ley de Extranjería (LOEX) sólo reconoce el derecho a sufragio activo (votar, no ser votado) a las personas extranjeras de países de la Unión Europea sólo en las elecciones municipales y europeas. Y las que no son europeas, sólo si hay convenio de reciprocidad con el país de origen (si se permite a nacionales españoles votar). Esta condición excluye todos aquellos países donde no se celebran elecciones como Marruecos y China.
- Actualmente, existe acuerdo de reciprocidad con: Bolivia, Perú, Chile, Colombia, Ecuador, Nueva Zelanda, Paraguay, Cabo Verde e Islandia.
- En las eleccios estatales de 2015:
- El 11,3% de personas mayor de edad que viven en España no pudieron votar.
- El 13,55% en Cataluña.
- Hasta el 30% o más en determinados municipios o barrios.
Próximas actividades de la campaña:
Viernes 1 de diciembre a las 19h:
Sala de Actos de Cotxeres de Sants, Carrer de Sants, 79 (planta)
Presentación de la Plataforma por el Derecho a Voto de las Personas Extranjeras: promotores, manifiesto, web y vídeo de la campaña
Mesa redonda con las intervenciones de:
- Oumou Balde, integradora social, miembro de Salt Antirracista
- Fatiha El Moualem, economista, miembro de Unidad Contra el Fascismo y el Racismo (UCFR).
- Marco Aparicio, Doctor en Derecho Público y profesor agregar de derecho Constitucional a la UdG.
- Karlos Castilla, Doctor en Derecho, especialista en Derechos Humanos y miembro de SOS Racism
[/wc_column]
[wc_column size=»one-half» position=»last»]
Sylviane Dahan fa 30 anys que viu a Catalunya però va nèixer a França. Fa més de 15 anys que és la responsable de Drets Civils i Dona de la FAVB i de sempre ha estat lligada a la lluita sindical. Només pot votar a les eleccions municipals.
Paula Rossi fa 2 anys que viu a Barcelona. Va venir des d’Argentina per estudiar però va escollir la ciutat per continuar el seu projecte de vida. Actualment estudia un postgrau i milita en diversos moviments socials. No pot votar.
Edoardo Bazzaco va arribar a Catalunya el 2003. Ell va nèixer a Milà però la seva filla fa 3 anys que va nèixer a Barcelona. Milita en la defensa dels drets humans a nivell local i internacional i forma part del Consell de SOS Racisme Catalunya. Com la Sylviane, no pot votar a les eleccions autonòmiques ni estatals.
Les tres persones que han participat avui a la presentació de la plataforma «Vot x tothom» són de diferents nacionalitats, europees o extra-comunitàries. Algunes hi viuen des de fa dècades i altres fa només uns anys. Coincideix que totes tres estan implicades a les lluites socials i participen en la transformació de la societat catalana, però a les properes eleccions autonòmiques, cap d’elles podrà votar.
I com elles n’hi ha més de 800.000 persones, es calcula que entre un 13 i un 15% de la societat catalana, que no tenen reconegut el dret a vot. «No se pide permiso para ser sujeto político. El hecho de vivir, relacionarse… el hecho de ser persona implica ser sujeto político» ha explicat Paula Rossi durant la roda de premsa. Malauradament, a l’Estat espanyol el dret a vot està vinculat a la nacionalitat amb una sola excepció: les persones amb nacionalitat europea i aquelles provinents de països amb acord de reciprocitat, però que només poden votar a les eleccions locals y/o europees.
Per aconseguir el vot universal lligat a la residència, objectiu de la plataforma, cal la modificació de l’article 13 de la Constitució Espanyola i assegurar que tots els ajuntaments compleixen amb l’obligació d’empadronar a totes les persones residents. I per fer-ho possible, és necessari un ampli suport social. Per aquest motiu fan una crida a signar el manifest, disponible a la pàgina web que s’estrena avui: votxtothom.wordpress.com, i impulsaran una campanya de sensibilització i comunicació.
«Som ciutadans i ciutadanes com tu. Vull els mateixos drets que la gent que viu al meu costat» manifestava Sylviane Dahan, que ha explicat com el fet de no poder votar «dóna la sensació de no existir, de no poder aportar la meva opinió. És viure sense tenir cap conseqüència».
Edo Bazzaco ha recordat que les iniciatives per reivindicar el dret a vot van nèixer a principis del anys noranta «En matèria de drets polítics, estem igual que fa 30 anys, però la situació política i la realitat ciutadana no és la mateixa».
«No és una qüestió d’integrar. És qüestió de justícia i de qualitat democràtica. És revertir una situació de vulneració de drets» han deixat clar els representants de la plataforma, que agrupa ja una trentena d’entitats socials catalanes molt diverses: Unitat contra el Feixism, Stop Mare Mortum, Tanquem els CIE , Agave Raíces de Tortosa, Apropem-nos, el l’Institut de Drets Humans de Catalanya, Irídia, Musulmans contra la Islamofòbia, Espacio Inmigrante, el Consell de Joventut de Barcelona o la CONFAVCentre moltes altres.
Algunes dades:
- La Constitució Espanyola del 1978 reserva l’exercici de vot a les persones espanyoles al seu article 13,2 i no menciona les persones estrangeres.
- La llei d’Estrangeria (LOEX) només reconeix el dret a sufragi actiu (votar, no ser votat) a les persones estrangeres de països de la Unió Europea només a les eleccions municipals y europees. I les que no són europees, si hi ha conveni de reciprocitat amb el país d’origen (països que permeten als residents espanyols votar-hi). Aquesta condició exclou tots aquells països on no es celebren eleccions actualment i amb gran presència a Catalunya, com el Marroc i la Xina.
- Actualment, existeix acord de reciprocitat signats amb: Bolívia, Perú, Xile, Colombia, Equador, Nova Zelanda, Paraguai, Cap Verd i Islàndia.
- A les eleccios estatals del 2015:
- L’11,3% de persones major d’edat que viuen a l’Estat espanyol no van poder votar.
- El 13,55% a Catalunya.
- Fins al 30% o més en determinats municipis o barris.
Propera activitat:
Divendres 1 de desembre a les 19h
Sala d’Actes de Cotxeres de Sants, Carrer de Sants, 79 (planta)
Presentació de la Plataforma pel Dret a Vot de les Persones Estrangeres: entitats promotores, manifest, web i vídeo de la campanya
Taula Rodona amb les intervencions de:
- Oumou Balde, integradora social, membre de Salt Antiracista
- Fatiha El Mouali, economista, membre de Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).
- Marco Aparicio, Doctor en Dret Públic i professor agregar de dret Constitucional a la UdG.
- Karlos Castilla, Doctor en Dret, especialista en Drets Humans i membre de SOS Racism
[/wc_column]
[/wc_row]
Descarregar – descargar dossier de premsa
Més informació de l’acte – Más información del acto.
Eentidades promotoras:
· Apropem-nos
· Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya, AMIC-UGT
· Asociación Uruguayo Catalana «Los Botijas»
· Atzavara Arrels
· CIEMEN. Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i les Nacions
· Consell Associacions de Barcelona
· Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya
· Consell Joventut de Barcelona
· Consell Nacional de Joventut de Catalunya
· Coordinadora Associacions Senegaleses de Catalunya
· Espai Antiracista Salt-Girona
· Espacio del Inmigrante
· Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona
· Fundació Ciutadania Multicultural-Mescladís
· Fundació Migra Studium
· Fundació Privada Bayt al-Thaqafa
· IACTA Sociojuridica, SCCLP
· IaioFlautas Barcelona
· Institut Drets Humans de Catalunya
· Irídia. Centre per la Defensa dels Drets Humans
· La Ciutat Invisible
· Musulmans Contra la Islamofòbia
· NOVACT
· Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta
· Sindicat Unió General de Treballadors de Catalunya
· SOS Racisme Catalunya
· Stop Mare Mortum
· Tanquem els CIES
· Unitat Contra el Feixisme i el Racisme
· Vallès sense fronteres