Desde 1995, construyendo una sociedad diversa y antirracista

Desde 1995, construyendo una sociedad diversa y antirracista

#RelatosReales: Pedir permiso para vivir en la regularidad

(ES/CAT) Ya hace días que Laura vuelve a sentir un nudo en el estómago. Su permiso de estudios está a punto de caducar y pronto tendrá que volver a embarcarse en la odisea de renovar los papeles. En esta nueva entrega, los #RelatoReales nos cuentan una historia de buroexclusión, en apoyo a todas las «Lauras» sometidas y vulneradas por el racismo institucional, y en apoyo a #elRacismeEnsTanca.- Ja fa dies que la Laura torna a sentir un nus a l’estómac. El seu permís d’estudis està a punt de caducar i aviat haurà de tornar a embarcar-se en l’odissea de renovar els papers. En aquesta nova entrega, els #RelatsReals ens expliquen una història de buroexclusió, en suport a totes les “Laures” sotmeses i vulnerades pel racisme institucional, i en suport a #elRacismeEnsTanca.

[wc_row]

[wc_column size=»one-half» position=»first»]

Aunque vino a Barcelona para formarse en un nuevo campo profesional, ahora ya ha estudiado suficiente. Aunque es consciente de que buscar otro curso es la única manera que tiene para seguir viviendo de forma regular en la ciudad. Deberá encontrarlo y inscribirse, qué remedio. Después, se plantará cada mañana a las siete delante del ordenador, durante mínimo quince días, para ver si encuentra cita previa a través de la web de extranjería y, si no lo consigue y desespera, sabe que siempre tiene la triste e ilegal opción de pagar dinero a una de aquellas personas que consiguen citas de manera fraudulenta.

Una vez conseguida la cita, tendrá que averiguar qué papeles debe presentar -algo que a todo el mundo le cuesta entender, aun teniendo estudios universitarios-. Seguro que deberá presentar una justificación asegurando que tiene medios económicos para sobrevivir durante el tiempo que duren los próximos estudios. Una vez haya presentado todos los papeles, probablemente ante una funcionaria tensa y cruel que actuará con discrecionalidad, deberá esperar un máximo de tres meses para obtener la resolución. Favorable o no favorable. Si es favorable, tendrá que volver a pedir cita para que le tomen las huellas dactilares. Evidentemente, conseguir cita será igual de difícil que en la primera ocasión. Una vez registradas las huellas, esperará otro mes a recibir el NIE. Todo ello, al menos seis meses.

Durante este proceso expresamente lento y desalentador, no podrá salir del país, ya que por unos meses su situación administrativa caerá en un limbo legal. Vivirá con miedo a ser identificada y deberá medir bien los riesgos que toma en su día a día como activista social.

En paralelo, se expondrá a perder el trabajo a tiempo parcial que había conseguido en los últimos meses, después de un proceso que que contó con la complicidad y confianza de la empresa. «Siento las molestias que os estoy causando», repetía constantemente a la directora mientras tramitaban el permiso de trabajo. A pesar de que aquel complicado proceso no la había diseñado ella, Laura se sentía culpable y muy incómoda por estar «ocupando el puesto de trabajo de otra persona». Enseguida se sacaba aquellas preocupaciones de la cabeza, pero siempre había alguien que se encargaba de recordarselas. La gestoría de la empresa, sin ir más lejos, insistió en que contrataran alguien local en vez de ella.

Con todo, si mira hacia delante, ve una montaña de papeleo que sólo podrá superar pidiendo permiso; Permiso para ser considerada merecedora de derechos fundamentales.

Mientras en los despachos se decide si el Estado da o no el beneplácito a Laura, limitada en su vida mediante la Ley de Extranjería, deberá hacer equilibrios para no caer en el pozo de la incertidumbre. Las piezas de su rompecabezas vital colgarán de un hilo, temblorosas ante factores externos que escapan a su control.

«Todo está diseñado para que te acabes cansando y marchando», asegura Laura. Además, se invierte la carga de la prueba: «Pasas por un proceso que te hace sentir sola, inferior y responsable de tu situación, cuando en realidad sólo eres un títere a merced del Estado». «Además, cuando te conceden el permiso, parece que tengas que disfrutar como si fuera un regalo en vez de un derecho».

A pesar de que ha pensado mucho, a Laura le sigue impresionante que la «buroexclusión» esté conceptualizada como tal. Es decir, que se pronuncie abiertamente esta palabra para referirse a una característica de un sistema que excluye un gran número de personas a través de un mecanismo que está muy bien identificado, tanto por los partidarios como los detractores.

¿Hasta cuando?

 

[/wc_column]

[wc_column size=»one-half» position=»last»]

Tot i que va venir a Barcelona per formar-se en un nou camp professional, ara ja en té prou d’estudiar. Però és conscient que buscar un altre curs és l’única manera que té de seguir vivint de forma regular a la ciutat per tercer any consecutiu. Haurà de trobar-lo i inscriure’s, quin remei. Després, es plantarà cada matí a les set davant de l’ordinador, durant mínim quinze dies, per veure si troba cita prèvia a través de la web d’estrangeria i, si no ho aconsegueix i desespera, sap que sempre té la mala opció de pagar diners a una d’aquelles persones que aconsegueixen cites de manera fraudulenta.

Un cop aconseguida la cita, haurà d’esbrinar quins papers ha de presentar. A tothom se li fa difícil d’entendre, fins i tot a ella, que té estudis universitaris. Segur que haurà de presentar una justificació assegurant que té mitjans econòmics per sobreviure a Espanya durant el temps que durin els propers estudis, per exemple. Una vegada hagi presentat tots els papers, probablement davant d’una funcionària tibada i cruel que actuarà amb discrecionalitat, haurà d’esperar un màxim de tres mesos per obtenir la resolució. Favorable o no favorable. Si és favorable, haurà de tornar a demanar cita perquè li prenguin les empremtes dactilars. Evidentment, aconseguir cita serà igual de difícil que en la primera ocasió. Un cop registrades les empremtes, esperarà un altre mes a rebre el NIE. Tot plegat, sis mesos, pel cap baix.

Durant aquest procés expressament lent i descoratjador, no podrà sortir del país, ja que per uns mesos la seva situació administrativa caurà en uns llimbs legals. Viurà amb por a ser identificada i haurà de mesurar bé els riscos que pren en la seva quotidianitat com a activista social.

En paral·lel, s’exposarà a perdre la feina a temps parcial que havia aconseguit els últims mesos, després d’un llarg procés que va comportar un alt grau d’implicació i confiança per part de l’empresa. “Sento les molèsties que us estic causant”, repetia constantment a la directora mentre tramitaven el permís de treball. Malgrat que aquell complicat procés no l’havia dissenyat ella, la Laura se sentia culpable i molt incòmoda per estar “ocupant el lloc de feina d’una altra persona”. De seguida es treia aquelles cabòries del cap, però sempre hi havia algú que s’encarregava de recordar-les-hi. La gestoria de l’empresa, sense anar més lluny, va insistir a la directora perquè contractessin algú local en comptes d’ella.

Amb tot, si mira cap endavant, veu una muntanya de paperassa que només podrà saltar demanant permís. Permís per ser considerada mereixedora de drets fonamentals.

Mentre en els despatxos es decideix si l’Estat dóna o no el beneplàcit a la Laura, infantilitzada a través de la Llei d’Estrangeria, ella haurà de fer equilibris per no caure al pou de la incertesa. Les peces del seu trencaclosques vital penjaran d’un fil, tremoloses davant factors externs que s’escapen del seu control.

“Tot està dissenyat perquè t’acabis cansant i marxant”, assegura la Laura. A més, s’inverteix la càrrega de la culpa: “Passes per un procés que et fa sentir sola, inferior i responsable de la teva situació, quan en realitat només ets un titella a mercè de l’Estat”. “A més, quan et concedeixen el permís, sembla que hagis de gaudir de la legalitat com si fos un regal en comptes d’un dret”.

Malgrat que hi ha pensat molt, a la Laura li segueix impressionant que la “buroexclusió” estigui conceptualitzada com a tal. És a dir, que es pronunciï obertament aquesta paraula per referir-se a una característica intrínseca d’un sistema que exclou un gran nombre de persones a través d’un sofisticat mecanisme que està molt ben identificat, tant pels partidaris com pels detractors.

Fins quan?

[/wc_column]

[/wc_row]


Este texto forma parte de #RelatsReals, una iniciativa de SOS Racisme que la ‘Directa’ acogía en su edición en papel y ahora en su web. Su objetivo es informar y sensibilizar a través de la difusión de casos atendidos por el Servicio de Atención y Denuncia (SAID) de SOS Racismo Cataluña. Se utilizan nombres falsos para mantener el anonimato de la persona agredida, pero es el único dato ficticio. Todos los hechos que se narran -desgraciadamente- son reales..

Aquest text forma part de #RelatsReals, una iniciativa de SOS Racisme que la ‘Directa’ acollia en la seva edició en paper i que ara passa al web. El seu objectiu és informar i sensibilitzar a través de la difusió de casos atesos pel Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) de SOS Racisme Catalunya. S’utilitzen noms falsos per mantenir l’anonimat de la persona agredida, però és l’única dada fictícia. Tots els fets que s’hi narren són reals.

Te puede interesar:

Si has sido víctima, has presenciado un acto racista o estás interesada/o en nuestro trabajo, este es el espacio para que nos cuentes.