(ES/CAT) Día y hora / Dia i hora: miércoles / dimecres 27 de julio/ juliol a les 19h. Lugar / Lloc: plaça del Marquès de Camps, Girona
Os convocamos a una rueda de prensa en la que se presentará la campaña “Aquí se practica racismo inmobiliario”. Esta campaña, impulsada por entidades y ciudadanía de las comarcas gerundenses, tiene el objetivo de visibilizar y denunciar la discriminación por razón étnica y de origen en las comarcas gerundenses. Éste es el primero de los ejes de una campaña de acciones de denuncia de los abusos inmobiliarios que se continuará desplegando de cara a septiembre.
La campaña “Aquí se practica racismo inmobiliario” parte del estudio realizado junto al Sindicato de Alquiladoras de Girona, el Sindicato de Vivienda de Salt y firmado por Aliou Diallo que revela que el 92,10% de inmobiliarias de Girona y el 83,33% de Salt aceptan propuestas discriminatorias por razón étnica o de origen. En el estudio se tomaron como muestra 44 inmobiliarias de Girona y Salt, donde más del 80% de las agencias aceptaron no alquilar a «inmigrantes o personas de color». En Girona, el 28% de las inmobiliarias reconoce discriminar por razones de etnia, sin necesidad de ninguna petición por parte de las personas propietarias. Sin embargo, estos datos no hablan de casos aislados, sino que nos informan de una práctica que es ampliamente extendida en el sector inmobiliario privado:
Según el informe anual de SOS Racismo, el 60% de los nuevos casos en derechos sociales gestionados por el Servicio de Atención y Denuncia de SOS Racismo en 2021, son sobre racismo en el acceso a la vivienda.
Con la campaña «Aquí se practica racismo inmobiliario» queremos denunciar estas prácticas de discriminación a la vez que pedimos una respuesta contundente de las administraciones. La Ley del Derecho a la Vivienda –artículos 123.2, 118.1 y 130.1– otorga a los entes locales la potestad sancionadora de conductas discriminatorias en este ámbito. Esto significa que desde los ayuntamientos se pueden poner multas de entre 90.000 y 900.000 euros a los entes públicos y privados que ejerzan estas prácticas.
Sin embargo, el desinterés y la dejadez política hacen que sea prácticamente imposible denunciar y fiscalizar estas prácticas discriminatorias, lo que hace que se normalicen. Por eso exigimos a las administraciones locales un protocolo de actuación que vaya acompañado del régimen sancionador que ya existe, con un plan de comunicación enfocado a la comunidad afectada para que pueda ejercer sus derechos.
La rueda de prensa tendrá lugar el miércoles 27 de julio a las 19h en la plaza del Marqués de Camps de Girona, y contará con la presencia del Sindicato de Alquiladoras de Girona, el Sindicato de Vivienda de Salt, Stop Racismo Inmobiliario de Olot y otros movimientos por la vivienda de las comarcas gerundenses, así como SOS Racisme Catalunya y Aliou Diallo como autor del estudio sobre racismo inmobiliario en Girona y Salt.
Us convoquem a una roda de premsa on es presentarà la campanya “Aquí es practica racisme immobiliari”. Aquesta campanya, impulsada per entitats i ciutadania de les comarques gironines, té l’objectiu de visibilitzar i denunciar la discriminació per raó ètnica i d’origen present a les comarques gironines. Aquest és el primer dels eixos d’una campanya d’accions de denúncia dels abusos immobiliaris que es continuarà desplegant de cara al setembre.
La campanya “Aquí es practica racisme immobiliari” parteix de l’estudi treballat amb el Sindicat de Llogateres de Girona i el Sindicat d’Habitatge de Salt i signat per Aliou Diallo que revela que el 92,10% d’immobiliàries de Girona i el 83,33% de Salt accepten propostes discriminatòries per raó ètnica o d’origen. En l’estudi s’han agafat com a mostra 44 immobiliàries entre Girona i Salt, on més del 80% de les agències han acceptat no llogar a «immigrants o persones de color». A Girona, el 28% de les immobiliàries reconeix discriminar per raons d’ètnia de forma sistemàtica, sense que calgui cap petició per part de les persones propietàries. Aquestes dades, però, no parlen de casos aïllats de Girona i Salt, sinó que ens informen d’una pràctica que és àmpliament estesa en el sector immobiliari privat:
Segons l’informe anual de SOS Racisme, el 60% dels casos nous en drets socials gestionades pel Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme l’any 2021, són sobre racisme en l’accés a l’habitatge.
Amb la campanya “Aquí es practica racisme immobiliari” volem denunciar aquestes pràctiques de discriminació alhora que demanem una resposta contundent de les administracions. La Llei del Dret a l’Habitatge –articles 123.2, 118.1 i 130.1– atorga als ens locals la potestat sancionadora de conductes discriminatòries en aquest àmbit. Això vol dir que des dels ajuntaments es poden posar multes d’entre 90.000 i 900.000 euros als ens públics i privats que exerceixin aquestes pràctiques.
No obstant això, el desinterès i la deixadesa política fan que sigui pràcticament impossible denunciar i fiscalitzar aquestes pràctiques discriminatòries, i això fa que es normalitzin. És per això que exigim a les administracions locals un protocol d’actuació que vagi acompanyat del règim sancionador que ja existeix, amb un pla de comunicació enfocat a la comunitat afectada perquè pugui exercir els seus drets.
La roda de premsa tindrà lloc el dimecres 27 de juliol a les 19h a la plaça del Marquès de Camps de Girona, i comptarà amb la presència del Sindicat de Llogateres de Girona, el Sindicat d’Habitatge de Salt, Stop Racisme Immobiliari d’Olot i altres moviments per l’habitatge de les comarques gironines, així com SOS Racisme Catalunya i Aliou Diallo com a autor de l’estudi sobre racisme immobiliari a Girona i Salt.
Comunicació SOS Racisme
Contacte:
Larissa Saud/Jennifer Molina
comunicacio@sosracisme.org
(+34) 636 248 621