Desde 1995, construyendo una sociedad diversa y antirracista

Desde 1995, construyendo una sociedad diversa y antirracista

SOS Racisme denuncia 36 casos d’abús racista de la Guàrdia Urbana contra els ‘manters’ a Barcelona

SOS Racisme denuncia 36 casos d’abusos amb actituds racistes contra els venedors de manta per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona en els últims sis anys. Identificacions al carrer només pel color de la pell, agressions físiques, comentaris xenòfobs o, en els casos més greus, detencions irregulars a la comissaria per un delicte menor. Una llista del Servei d’Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia de SOS Racisme, a la qual ha tingut accés CRÍTIC, té documentades aquestes denúncies per mala praxi policial. “Són només la punta de l’iceberg. La majoria d’agressions o detencions no són denunciades per desconeixement dels drets o per por de represàlies”.

SOS Racisme ha detectat 68 casos d’abusos de la Guàrdia Urbana amb components racistes o xenòfobs des del 2010.D’aquestes 68 denúncies, la meitat estan relacionades amb venedors ambulants o ‘manters’. Només dos casos d’abusos racistes han acabat amb policies imputats des del 2011. Poques, però, arriben als jutjats. SOS Racisme té previst presentar pròximament aquestes xifres a l’Ajuntament de Barcelona. De fet, l’associació antiracista i el nou govern de Barcelona en Comú ja s’han trobat en diferents ocasions en l’últim any.

El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, en declaracions a CRÍTIC, matisa que “no hi ha un problema de racisme a la Guàrdia Urbana” però que confia en la denúncia de SOS Racisme “perquè hi pot haver actituds racistes concretes en un col·lectiu de més de 3.000 treballadors”. Recasens considera que cal “crear una cultura global” dins la policia que, per deontologia professional, impedeixi que es produeixi cap actitud racista o xenòfoba. “Però els canvis que volem fer necessiten anys”, defensa. “Els servidors públics, com la Guàrdia Urbana, han de ser especialment curosos per eradicar qualsevol actitud xenòfoba, racista o de discriminació sexual”, conclou.

Quines males praxis de la Guàrdia Urbana ha detectat l’entitat antiracista contra els ‘manters’?  Hi ha tres casos concrets d’“identificació només pel color de la pell” de venedors sense que estiguessin cometent cap delicte ‘in fraganti’ o hi hagués sospites raonables que l’haguessin comès. Hi ha 12 casos concrets denunciats d’“agressió física policial per actuació en la venda ambulant”. I, finalment, hi ha 34 casos de detencions que “no s’ajusten a la legalitat” i que després es justifiquen amb delictes com “atemptat contra l’autoritat”, “lesions a tercers” o són “detencions posteriors als fets denunciats i pels quals se’ls acusa”. En un mateix cas i persona, poden coincidir dos o més casos de males praxis.

Te puede interesar:

Si has sido víctima, has presenciado un acto racista o estás interesada/o en nuestro trabajo, este es el espacio para que nos cuentes.

Estamos mejorando nuestra web

Si aprecias restos de código por allí y por allá, páginas sin terminar o imágenes que han desaparecido, no hay de qué preocuparse.

Estamos realizando labores de mejora y mantenimiento en nuestra web, que estarán terminadas en pocos días.

Por favor, ten paciencia y vuelve pronto si no has podido encontrar lo que buscabas.

Gracias del equipo de SOS Racismo